جایگاه و اهمیت وجود فرش در خانه ما ایرانی ها بر کسی پوشیده نیست. بیشتر مواقع رفت‌وآمدهای مکرر و یا سوختگی و… می‌تواند سبب بروز آسیب به فرش شود. از آنجا که فرش کالایی نفیس و ارزشمند است و یکبار مصرف نیست که به محض پیدا شدن عیب و ایراد، آن را دور انداخت بحث رفوی فرش مطرح می گردد.

رفو ترفندی برای از بین بردن محل آسیب دیدگی الیاف فرش است. رفو کردن فرش یک تکنیک تخصصی است که آمیزه ای از مهارت و هنر استادکار است. برای اینکه محل رفو دیده نشود، لازم است تا با ظرافت خاصی، محل آسیب، ترمیم شود. این کاری نیست که بدون تجربه و مهارت بتوان انجام داد. افرادی که در این حرفه شاغل هستند همگی از متخصصین صنعت فرش بافی به حساب می آیند. با رفوی فرش می توان آثار همه آسیب های قبلی را از بین برد و طول عمر فرش را افزایش داد.

 

عوامل ایجاد آسیب در فرش

گاهی در اثر برخی حوادث ناخواسته از قبیل :

  • رفت و آمد مکرر
  • سوختگی فرش در اثر خاکستر سیگار یا زغال
  • کنده شدن ریشه ها در اثر شستشوی نامناسب
  • حمله حشرات و به خصوص بیدزدگی
  • رطوبت و …

بخشی از فرش زیبای منزل شما، دچار ایراد  و آسیب می شود.

اهمیت رفوی فرش

  1. افزایش طول عمر فرش
  2. حذف آثار همه آسیب ها
  3. صرفه جویی در هزینه نسبت به خرید فرش جدید
  4. جلوگیری از پارگی و آسیب های جدی تر
  5. حفظ ظاهر و زیبایی فرش

چگونه فرش را رفو کنیم؟

رفوی فرش در منزل

قبل از  عملیات رفوی فرش باید، مراحل آماده سازی انجام شود. برای اینکه کار به درستی و ظرافت صورت بگیرد لازم است تا همه آلودگی ها و غبارات فرش گرفته شود. بنابراین همیشه رفوی فرش بعد از شستشو و نظافت کامل فرش انجام می شود.

نکته مهم در مورد شستشوی فرش است فرش های آسیب دیده را نباید در خانه بشویید. موقع شستن فرش، امکان پاره شدن محل پوسیدگی و یا وارد شدن خسارت بیشتر به فرش وجود داد. اگر میزان آسیب به فرش خیلی زیاد است حتما فرش را برای شستن به کارگاه قالیشویی کادوس واش بفرستید.

در انتها می توان ایرادات فرش را برطرف کرد. برای استحکام بیشتر فرش قبل از هر اقدامی، شیرازه دوزی و پرداخت ریشه ضروری است. متناسب با رنگ زمینه فرش از نخ های کلافی جداگانه برای ترمیم و رفوی فرش استفاده می شود.

ابزار موردنیاز برای رفوی فرش

برای رفوی فرش از ابزاری مشابه با بافت فرش، استفاده می شود.  این ابزار عبارتند از :

قلاب: برای خارج کردن نخ خامه از بین تارها قلاب استفاده می شود. انواع قلاب برای پشت کار و قلاب خواب برای رفو مناسب است. برای ایجاد گره و ترمیم گره ها نیز قلاب کاربرد زیادی دارد.

چاقو: این ابزار از پرکاربردترین لوازم در بافت و رفو کردن فرش است. اشکال متفاوتی از چاقو در صنعت فرش به کار می رود که از آن جمله می توان به”کارد بی نوک”، ” چاقوی بافت”و وسیله ای به نام چاقو و چنگال اشاره کرد.

سوزن: سوزن مهم ترین وسیله در رفوگری است که برای تون کشی، پودکشی و کوبلن زنی استفاده فراوانی دارد. سوزن رفوگری اتصالات را برقرار می کند و ظریف تر و نازک تر است. نوعی سوزن به نام سوزن شیرازه نیز تنها در دوخت شیرازه کاربرد دارد و برای رفوی میانی به کار نمی رود.

کیله برس قالی: این ابزار شبیه به برس های سیمی کوچک و ظریف است.  به جای سیم  در این وسیله سوزن های ظریف، ریز و کوتاهی وجود دارد. با کشیدن برس کیله روی قسمت های رفو شده، پرزها مرتب می شود.

دیگر ابزارها …

دار رفوگری(چار چوب)، شانه رفوگری، قیچی های صاف و معمولی و قیچی پرداخت قاشین برای باز کردن پرزها انبردست یا دم باریک برای بیرون کشیدن نخ تخته شیب دار، موم انگشتانه، درفش، میخ کش، نوار چرمی گازانبر.

تعمیر ریشه فرش

ریشه فرش قسمت ریش ریش و عمدتا سفید یا کرم رنگ است که در دو عرض فرش قرار می گیرد و به عبارتی ادامه چله و تار فرش را تشکیل می دهد.

شاید بیشتر ما تصور کنیم که ریشه فرش تنها جنبه تزئینی دارد و کمکی به استحکام کلی فرش نمی‌کند؛ در حالی که اگر دچار آسیب شود، تمام بافت فرش به تدریج از بین خواهد رفت.

تعمیر ریشه فرش گاهی به صورت کلی و گاهی به صورت جزئی انجام می شود. در هر دو حالت تعمیر را از مرز سالم و خراب شروع می کنند.

البته که تعمیر ریشه انواع قالی تخصصی است و از عهده هرکسی برنمی‌آید. به همین دلیل بهتر است که آن را به دست یک قالیشویی معتبر بسپارید.

ساییدگی لبه های فرش پدیده ای رایج است. به خصوص ریشه های فرش بیش از سایر قسمت ها دچار ساییدگی و آسیب می شود. معمولا بعد از مدتی ریشه های فرش در اثر ساییدگی، کنده شده و از بین می رود.

قبل از رفوی فرش حتما ابتدا ریشه ها و لبه های پوسیده و ساییده شده، جدا می شود. همه قسمت های آسیب دیده و پوسیده باید جدا شود. در غیر این صورت نتیجه رفو، سست و ضعیف خواهد بود.

رفوی محل پارگی فرش

پارگی فرش با استفاده از سوزن رفوگری قابل ترمیم است. لز رنگ متناسب با فرش برای رفوی قسمت پاره شده استفاده می شود و با سوزن دو قسمت به هم دوخته می شود. در صورتی که محل پارگی دارای پوسیدگی هم باشد امکان ترمیم پوسیدگی انجام می شود و بعد لبه ها به یکدیگر دوخته خواهد شد.

ترمیم محل سوختگی فرش

سوختگی وسیع فرش در اثر سوانح آتش سوزی گاهی غیر قابل جبران است. الیاف فرش سریع آتش می گیرد و می سوزد. الباف مصنوعی نظیر پلی استر و پلی آمیدها شعله ور نمی شوند بلکه حالت اب شدن الیاف در همان قسمت، صورت می گیرد.

اگر سوختگی خیلی عمیق نباشد، قابل ترمیم است.

کارخانه قالیشویی کادوس واش  ، قادر به ترمیم جای سوختگی فرش نیز می باشد. شما می توانید با خیالی آسوده، ترمیم سوختگی فرش دستباف و ابریشم خود را به ما بسپارید.

هزینه تعمیر فرش در قالیشویی

میزان آسیب به سطح فرش در تعیین قیمت ها تاثیر دارد. هر چه سطح وسیع تری دچار خسارت شده باشد، هزینه ها بیشتر خواهد شد. از طرفی جنس الیاف قالی نیز در هزینه ها دخالت دارد. برای ترمیم کردن فرش دستباف گل ابریشم هزینه بیشتری دریافت می شود. علت ظرافت و نع الیاف به کار رفته در بافت فرش است. دقیقا از الیاف مشابه و با همان قطر و کیفیت برای ترمیم فرش استفاده می شود. روال کار اینطور است که ابتدا فرش بررسی می شود و با توجه به میزان آسیب و روشی که برای ترمیم استفاده می شود، هزینه نهایی براورد می شود.

قالیشویی کادوس واش، طبق نرخ مصوب اتحادیه قالیشویان، خدماتش را ارائه می دهد

 

دسته‌ها: قالیشویی

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *